ISLAMIKA

Switch to desktop Register Login

Cupanje obrva ako to muz zeli

Ocijeni
(1 Glasaj)

Pitanje: Esselamu alejkum,

Interesuje me čupanje obrva. Kada sam pročitala da je prokleta žena koja čupa obrve ja sam prestala čupati, ali moj muž kaže da on ako želi da ja čupam obrve da bi mu bila ljepša i da se šminkam onda je dozvoljeno. Da li je on u pravu?


Odgovor: Alejkumusselam,

Otklanjanje dlaka sa obrva, svejedno bilo to čupanjem, brijanjem ili slično, je haram po tekstu hadisa kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ibn Mes'uda, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je rekao:

"Čuo sam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da je prokleo žene mutenemmise (koje traže da im se otklone ili obriju obrve) i mutefellidže (koje traže brušenje zdravih zubi) radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahova stvorenja".

Nije mi poznato da je neko od učenjaka dozvolio čupanje obrva, a i da ima neko njegovo mišljenje se odbacuje jer je oprečno tekstu hadisa.

U ovome, čupanju obrva, nije dozvoljeno da žena bude pokorna mužu, jer nema pokornosti stvorenju u neposlušnosti Stvoritelju.

Opće šerijatsko pravilo oko kojeg nema razilaženja među učenjacima glasi: Nema poslušnosti u griješenju i neposlušnosti Gospodaru, nego poslušnost je samo u dobru.

Jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u hadisu muttefekun alejhi ( Buharija i Muslim): "Nema poslušnosti u grijašenju Allahu, poslušnost je samo u dobru.

Takođe, u drugom hadisu kaže: "Nema poslušnosti stvorenju u griješenju Stvoritelju". Hadis bilježe Ahmed, Hakim i Taberani, a kaže Ahmed Šakir i Albani da mu je sened vjerodostojan.

Prema tome, tvdnja tvoga muža je pogrešna i oprečna spomenutim hadisima. Ti si griješna ako mu u tome budeš poslušna.

Mustehab je ženi da se uopćeno uljepšava svome mužu ali pod uslovom da u tom uljepšavanju ne krši jasne i nedvosmislene zabrane koje su došle u šerijatskim tekstovima. Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakić

Rođen u Majdanu kod Zavidovića 08.05.1971.god. od oca Sefira i majke Šahe gdje je odrastao. U istom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 1990. Nakon završetka srednje škole odlazi na odsluženje vojnog roka u Divulje kod Trogira (Hrvatska) gdje ga zatiče rat u Hrvatskoj 1991. u kojem i učestvuje. Nakon odsluženja vojnog roka studira...geodetski fakultet u Sarajevu sve dok ga prisilno ne napušta u aprilu 1992. zbog ratnih dejstava. Od 1992. do kraja 1995. aktivnu učestvuje u odbrani BiH u postrojbama Armije BiH.

Rat završava sa oficirskim činom poručnika, tj. kao komandir komandnog voda pri Artiljeriji 318. brdske brigade. Nakon rata studira i završava Islamsku pedagošku akademiju u Zenici, radi kao vjeroučitelj, a zatim nastavlja studij u Saudijskoj Arabiji gdje je trenutno na postdiplomskom. Oženjen je i ima petero djece.

Davetskim radom se bavi od 1997.god. pa sve do dana danas shodno okolnostima i mogućnostima. Od njegovih autorskih djela je knjiga koja je objavljena pod naslovom "U islamu je odgovor na sva pitanja i sve probleme" a koja uglavnom tretira savremena šerijatska pitanja iz oblasti ekonomije, medicine i raznih drugih oblasti. Redovno održava ljetne šerijatske kurseve i raznorazna predavanja uz istovremeno objavljivanje tekstova na više web stranica koji liječe različita pitanja života muslimana.

E-pošta Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Preporučujemo da sadržaj koristite ka pozivanju Allahu t.v.t.

Vrh Desktop version